28. 6. 2017

KVIFF 2017 – Tipy na filmy

Ve Varech na festivalu se dá chodit na filmy hned na několik různých způsobů. Klidně můžete jít na všechno jenom z Hlavní soutěže, nebo sjíždět pouze dokumenty, nebo chodit jenom na půlnoční filmy, pak v noci kalit do rána a přes den spát, pokud to vydržíte v tom červencovém vedru. Můžete objevovat pro vás doposud neznámé kouty světové kinematografie a chodit třeba na filmy gruzínské, turecké nebo rumunské, dle libosti. Můžete dohánět resty a chodit na filmy staršího data, které vám prozatím unikaly. Také můžete chodit na filmy úplně náhodně, podle toho, na co se vám podaří sehnat lístek. Míra překvapení pak bývá hodně vysoká.

Je z čeho vybírat, přičemž samozřejmě záleží na vkusu jednotlivců, někoho třeba balkánská nebo estonská kinematografie úplně nebere. V tomto článku tudíž budou zmíněny zejména highlighty, očekávané filmy, o nichž se bude ve Varech pravděpodobně hodně mluvit, případně by mohly být třeba hodně dobré, takže by se jim mohlo vyplatit věnovat pozornost a pokud možno je nevynechat. Seznam je řazen podle programových sekcí.

Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Hlavní soutěž
  • Chibula – snímek režiséra George Ovashviliho, který v roce 2014 vyhrál ve Varech Hlavní soutěž s filmem Kukuřičný ostrov.
  • Křižáček – očekávaný druhý film českého tvůrce Václava Kadrnky, jenž v souvislosti se svým debutem Osmdesát dopisů obdržel Cenu české filmové kritiky pro objev roku. Na Křižáčkovi s Karlem Rodenem v hlavní roli pracoval čtyři roky.

Soutěž dokumentárních filmů
  • Svět podle Daliborka – snímek dokumentaristy Víta Klusáka (Český sen) o jednom konkrétním českém neonacistovi. Na projekci ve Varech bude údajně přítomna sedmaosmdesátiletá pamětnice, která přežila Osvětim, což by mohlo vyústit v zajímavou konfrontaci.

Zvláštní uvedení
  • Pěkně blbě – romantická komedie s pákistánským komikem v hlavní roli sebe sama je zahajovacím filmem festivalu, takže se o ní bude mluvit v té souvislosti, ale jinak ji asi není úplně proč mimořádně doporučovat.
  • Přízrak – film, který uvede host festivalu Casey Affleck. Údajně originální filmová meditace o lásce, tak snad to nebude nuda.
  • Wind River – režijní debut od scenáristy Sicaria pro změnu uvede host Jeremy Renner. Ten v něm ztvárnil hlavní roli stopaře, co objeví tělo indiánské dívky.

Horizonty
  • Druhá strana naděje – nový film Aki Kaurismäkiho (Muž bez minulosti, Le Havre).
  • Dvojitý milenec – nový film Francoise Ozona (Bazén, Jen 17), prostřednictvím motivu dvojčat údajně připomínajícím Cronenbergovu Příliš dokonalou podobu.
  • Happy End – nový film Michaela Hanekeho (Funny Games, Bílá stuha).
  • Neústupný – íránské drama o řezníkovi, co se snaží čelit zkorumpovanému okolí, si vysloužilo ocenění Un Certain Regard na letošním festivalu v Cannes.
  • Odnikud – za herecký výkon v novém film Fatiha Akina (Proti zdi, Na druhé straně) obdržela v Cannes cenu herečka Diane Kruger.
  • Oklamaný – nový film Sofie Coppoly (Smrt panen, Ztraceno v překladu) je remakem snímku z roku 1971, v němž byl tehdy hlavní hvězdou Clint Eastwood. Jeho postavu ztvárnil v nové verzi Colin Farrell, větší pozornost však bude věnována spíš trojici ženských postav v podání Nicole Kidman, Kirsten Dunst a Elle Fanning.
  • Western – údajně jeden z nejlepších filmů letošních Cannes, natočený německou režisérkou a produkovaný producenty Toniho Erdmanna.

Imagina
  • Viděli jste můj film? – film sestříhaný z více než tisíce scén z jiných filmů, odehrávajících se v prostředí kina. Filmoví fajnšmekři a znalci si jistě přijdou na své.

Půlnoční filmy
  • Baby Driver – novinka od Edgara Wrighta, tvůrce Scotta Pilgrima, Soumraku mrtvých či Jednotky příliš rychlého nasazení.
  • Terminátor 2: Den zúčtování ve 3D – o třetí rozměr obohacená klasika Jamese Camerona.

Návraty k pramenům
  • 78/52 – celovečerní film, co se po celou dobu své stopáže věnuje ze všech možných úhlů pohledu pouze scéně ve sprše z Hitchcockova Psycha.

Jinak chodit na české filmy, které už měly distribuční premiéru v normálních kinech, je přinejmenším divné, protože ty jsou na festivalu přítomny hlavně kvůli zahraničnímu publiku. Výjimku tvoří restaurovaná díla a klasiky promítané u speciálních příležitostí, jako jsou letos např. Obchod na korze, Limonádový Joe nebo Kdo chce Zabít Jessii? Režisérovi Jiřímu Brdečkovi je věnována celá sekce, stejně jako japonskému tvůrci Kendžimu Mizogučimu, ty asi budou stát za to celé. Sekce „Lidé od vedle“ se zas specializuje na snímky o postižených hrdinech, letos je to slepota. A v letním kině se bude promítat Tarantinův epos o pomstě Kill Bill (oba díly), jenž uvede představitelka hlavní role Uma Thurman.



Žádné komentáře:

Okomentovat