17. 6. 2017

Auta 3 (Cars 3) – Recenze – 80%

Pozitivní je rozhodně to, že Auta 3 od studia Pixar zcela opustily od groteskově-špionážní stylizace, jež nepříliš sympaticky postihla příběh předchozího pokračování Auta 2, a tváří se, jako kdyby k ní nikdy nedošlo. Hlavním hrdinou je opět Blesk McQueen a děj se opět točí kolem závodění a nacházení sebe sama po zapadlých koutech Spojených států.

Konkrétně se jedná o to, že závodní okruhy postupně zaplňuje mladá generace super-aut, takže „staroch“ Blesk musí začít trénovat v novém hypermoderním výcvikovém středisku, aby nemusel odejít do předčasného důchodu jako jeho bývalí spoluzávodníci. Uvědomí si však, že všechny ty novodobé vymoženosti nejsou nic pro něj, takže odjede v doprovodu své trenérky hledat starého závodníka, který učil závodit už Bleskova mentora a vzor, doktora Hudsona Horneta…
 
Auta 3 (Cars 3) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

Staří známí se vracejí a nové tváře (resp. karoserie) přibývají. Animace je na naprosté špičce, design a realizace automobilů, všech prostředí a věcí jsou úplně neuvěřitelné, animátoři mají evidentně smysl pro detail a scenáristé prošpikovali film motoristickými narážkami a drobnými vtípky skrz na skrz. Příběh je přirozený, věrohodný a nefalšovaně dojemný, v čemž Auta 3 s přehledem kvalitativně vítězí nad předchozím ztřeštěným pokračováním a vracejí se ke kořenům prvního dílu – k sentimentu po starých časech, adrenalinu ze závodění, oslavování americké kultury a hledání svého místa v životě.

Na první Auta ale třetí díl nemá, protože kolem a kolem jde pouze o derivát, který využívá to, co bylo na jedničce dobré, a vytváří na to různé variace. Dojem originality je již smyt, příběh Aut 3 je až příliš podobný ději prvního dílu a nic moc nového do něj nepřináší, snad kromě melancholického motivu poukazujícího na neúprosnost letícího času a krátké návštěvy demoličních derby. To ale neznamená, že výsledek nestojí za to. Pixar k Autům 3 přistoupil zcela zodpovědně a s obvyklou porcí ohňostroje nápaditosti a nezapomněl ani na emoce a trochu smutku, přičemž debutující režisér Brian Fee rozhodně odvedl skvělou práci a všechny tyto aspekty bravurně vybalancoval. Jde rozhodně o lepší snímek, než byli Hodný dinosaurus a Hledá se Dory.

Auta 3 (Cars 3) – Recenze

Akční závodění je parádní, u spousty scén budou diváci pamatující první Auta jihnout nostalgií a co se dialogů a myšlenkového přesahu týče, tak tam Pixar pořád strká animovanou konkurenci hluboko do kapsy. Jen to už není tak vymazlené do naprosté dokonalosti, jak bývalo u Pixaru zvykem (a platilo to ještě i u animáku V hlavě), na jedné z postav není až do posledních deseti minut poznat, že by asi měla být zlá, závěr je trošku naivní a noví hrdinové znatelně ubírají prostor těm starým, kteří se spíš sem tam mihnout a jen přicmrndávají (kromě Bleska, samozřejmě). Ale i tak je to super.

Pro rodiny s dětmi jsou Auta 3 ideální, ale dokonale vhodná jsou i pro ty, kteří se dívali na první Auta jako malí nebo dospívající a teď jsou o jedenáct let starší. Svou dějovou a vypravěčskou vyzrálostí, uceleností a komplexností má však snímek šanci oslovit i starší dospělé. Takové jistě potěší, že existuje i dostatek titulkovaných kopií, leč dabingu se není proč bát, neb je výjimečně zdařilý (a řada dabérů zůstala od prvního dílu zachována).



Žádné komentáře:

Okomentovat