18. 8. 2014

Sex Tape – Recenze – 30%

Jay a Annie (Jason Segel a Cameron Diaz) jsou šťastný manželský pár se dvěma malými dětmi. Mají se rádi a všechno je v pohodě, akorát v posteli už jim to nejiskří tak jako dřív. Aby okořenili své manželství, rozhodnou se pro jediné možné řešení – pošlou děti k babičce a natočí tříhodinové domácí porno. Pak se však stane nemilá věc – Jay natočené video omylem nasdílí ze svého iPadu na několik dalších tabletů, které vlastní příbuzní, kamarádi a Anniin budoucí zaměstnavatel (Rob Lowe).

Sex Tape – Recenze

Především bych upozornil ty z vás, kteří se případně těšíte na nahé představitele hlavních rolí, že si moc neužijete. Jason Segel i Cameron Diaz sice jsou ve filmu občas nazí, ale vždy jsou natočeni tak, aby nebylo nic vidět, nebo jim alespoň intimní partie vždy zakrývá nějaký náhodný předmět. Na konci filmu sice uvidíte střípky z onoho porna, to je ale zcela cudné a není v něm vidět naprosto nic (!). Jason Segel měl mnohem ostřejší scénu v Kopačkách a u Cameron Diaz se dočkáte maximálně odhaleného zadku, kousku ňadra z boku a náznaku prosvítajících bradavek přes tričko. Stejného výsledku se doberete po pár sekundách vyhledávání na Googlu.

K nechtěnému rozeslání videa dojde asi půl hodiny po začátku filmu, načež se rozjede hlavní zápletka spočívající v tom, že oba hrdinové zpanikaří, celou noc pobíhají od domu k domu a snaží se od všech svých známých inkriminovaný videozáznam smazat. Přičemž jejich neschopnost vymyslet nějakou normální výmluvu k získání tabletů vede k tomu, že např. Annie odvádí pozornost šňupáním kokainu, zatímco Jay, vymlouvající se na náhlý záchvat průjmu, běhá po rozlehlém domě velikosti středního paláce ve snaze elektronické zařízení objevit a zároveň musí čelit útokům rozezleného hlídacího psa. Ha, ha, ha.

K mému překvapení se celá tato zápletka vyřešila poté, co Jay a Annie oběhli pouhé tři domy, načež film pokračoval ještě dalších pětadvacet minut naprosto dementními vedlejšími dějovými linkami s vydíráním a s nějakým školním video projektem a gradoval mimo jiné sekvencí, ve které hlavní hrdinové vzbudí uprostřed noci obě své děti (asi 6 a 8) a jako správní rodiče je vezmou s sebou na vloupačku do centrály YouPorn.com, kde se pokoušejí vymazat video z online serveru pomocí baseballové pálky.

Sex Tape – Recenze

Námět to sice není špatný, ale jeho potenciál je trestuhodně nevytěžen. Děj je navíc od začátku do konce poměrně dost hloupý a jeho hrdinové se chovají po celou dobu jako naprostí idioti, kteří jednají zcela iracionálně a ani jednou se nepokusí zamyslet se a použít logiku (pak by totiž většina zápletek přestala existovat). Scénář filmu napsala z větší části Kate Angelo (jejíž předchozí scénář k filmu Záložní plán s Jennifer Lopez byl podobně strašný) a natočil ho Jake Kasdan, který natáčel převážně televizní seriály a s Cameron Diaz a Jasonem Segelem natočil už Zkaženou úču. Obojí o lecčem vypovídá.

Nejhorší je ale to, že v naprosté většině případů ve filmu nefunguje humor. V první polovině jsem se ještě místy zasmál, ale i tak se tam vyskytovaly okamžiky, kdy se snímek buď snažil být vtipný, ale nevycházelo mu to, nebo se ani vtipný být nesnažil (viz. poměrně dlouhé celky, které neobsahují jediný vtip). A obojí se prohlubuje s přibývající stopáží. Nejhorší je, když se začne budovat nějaká „vtipná“ scénka, ale je od prvopočátku zoufale nefunkční a upoceně trapná, načež film v jejím budování ještě dlouho pokračuje.

Sex Tape – Recenze

Ke cti obou herců v hlavních rolích slouží to, že slušně zvládají komediální timing, grimasy i fyzické herectví, a jen díky nim se na některé izolované pasáže dá celkem pobaveně koukat (např. když Annie, navlečená do sexy oblečku s kolečkovými bruslemi, zatáhne Jaye do postele, ten se jí snaží brusle sundat, ale zaplete se do uzlu, což zásadně pokazí atmosféru). Oba jsou navíc ze začátku celkem sympatičtí, což je zejména v případě Cameron Diaz po jejím předchozím filmu Jedna za všechny opravdu příjemná změna.

Takovým bonusem a třešničkou na výkalu je ultimativní product placement od Applu, jehož produkty ve formě iPadů jsou tu především ústy hlavního hrdiny vychvalovány do nebeských výšin (pokaždé, když ho vezme do ruky, nezapomene zmínit, jak úžasný má design, jak velké má rozlišení a co všechno umí), až to místy hraničí s meta humorem. Ale asi to neměl být meta humor.

Mohla to být alespoň průměrná komedie. To by ale musela mít mnohem nápaditější děj a mnohem vtipnější dialogy.


Žádné komentáře:

Okomentovat