2. 8. 2014

Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy) – Recenze – 80%

Strážci Galaxie jsou natočeni podle amerického komiksu vydaného společností Marvel, která v současnosti kromě publikování komiksů produkuje i superhrdinské filmy, které jsou jejich adaptacemi, a spojuje je do uceleného univerza, respektive do různých alternativních dějových struktur téhož univerza. Ve filmech o členech skupiny Avengers (Thor, Iron Man…) si připravovali půdu tím, že u některých z nich lupli do potitulkových sekvencí nejednu postavu, která se nyní vyskytuje i ve Strážcích Galaxie. Pro fanoušky je to takový bonus. Ovšem průměrnému divákovi, který jde do kina na akční blockbuster, to bude jedno, protože si ty sekvence pravděpodobně stejně nebude pamatovat. Z hlediska děje navíc žádný význam nemají.

Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy) – Recenze – 80%

Příběh je celkem tradiční, přímočarý a nijak zvlášť originální. Objeví se nějaký superzlý ultra padouch, který se pídí po tajemné mega zbrani, a jakmile ji získá, chystá se nelítostně ničit celé planety. Je zapotřebí, aby se vynořila skupina odvážných hrdinů, kteří se mu postaví a zachrání svět, v tomto případě celou Galaxii. A kdo že by to měl být? Frajírek ze Země Peter (Chris Pratt), zelená mimozemšťanka (Zoe Saldana), fialovo-červený svalovec (Dave Bautista), inteligentní mluvící mýval (hlas – Bradley Cooper) a oživlý strom (hlas – Vin Diesel, ale říká pořád dokola jen tři slova: „I am Groot“).

V tuhle chvíli pravděpodobně přestali číst ti, kterým přijde myšlenka, že nějaký mýval a strom zachraňují Galaxii, příliš uhozená a mimo jejich chápání, neboť ztratili o film zájem. To chápu. Vaši prarodiče by asi podobný film také nevydýchali, takže je do kina neberte.

Film natočil režisér James Gunn, jehož první filmy vznikaly pod záštitou společnosti Troma (která produkovala věci jako Toxický mstitel, Surfující náckové musí zemřít, či Noc nemrtvých kuřat). Natočil třeba tento krátký instruktážní film pro křečky:


Jeho zatím největším filmem byl snímek Super, což byla taková bizarní polo-psychologická variace na Kick-Ass, na hony vzdálená obrovskému letnímu blockbusteru za 170 milionů dolarů, jakým jsou Strážci Galaxie. A za svůj největší úspěch může považovat scénář ke Snyderovu Úsvitu mrtvých. Přesto dokázal nesmírně příjemně překvapit, protože Strážci Galaxie jsou rozhodně zábavnější a nápaditější než třeba druhý Thor nebo druhý Captain America, na nichž přitom pracovali zkušenější a prestižnější režiséři.

Na zápletce vlastně ani nezáleží, protože její přibližný průběh odhadnete předem, motivace záporáka jsou vám ukradené (a upřímně řečeno si už ani nevzpomínám, jaké byly), a když dojde na ničení nevinné planety, tak u toho žádné emoce taktéž necítíte, protože neznáte její obyvatele a nemáte se tím pádem o koho bát. Tento film je totiž založený zejména na interakci všech pěti hlavních postav, na jejich dialozích, na jejich vtipech, a na průběhu měnících se vztahů mezi nimi (je to poměrně nesourodá skupinka s častými konflikty). Jde o velmi dobře napsané a propracované charaktery, z nichž každý má svou unikátní osobnost, každý je divný a přitom jinak divný než všichni ostatní, má naprosto jasné motivace a je zřetelné, jakou emoci zrovna v daný okamžik prožívá (a to včetně mývala a stromu). Jsou cool, dobře se jim fandí, jsou srandovní a jsou dojemní. Dokud je alespoň jeden z nich přítomen na plátně, je zábava zaručena.

Dokud James Gunn sype z rukávu akční scény, nebo humorem nabité rozmíšky mezi hrdiny, případně různé vtípky a vizuální gagy, tak je zábava taktéž zaručena. Vizuálně film připomíná něco mezi novou trilogií Star Wars a Ambramsovým Star Trekem. Všechno je v něm naleštěné, hemží se to tu mimozemšťany nejrůznějších ras a druhů a šlape to v dynamickém rytmu. Nápadů je tu habaděj (i když netuším, co všechno pochází už z komiksové předlohy) a často jde o detaily, které však svou originalitou a jinakostí v paměti zůstanou – postavy nechápající „pozemské“ metafory, obranné lodě tvořící neproniknutelný štít, zbraň ovládaná hvízdáním, volným prostorem poletující obří useknutá hlava prastarého monstra, v níž se nachází trestanecká těžařská kolonie, vtip s Laikou… Oceňuji i motiv staré audio kazety, s nímž se svezl i písničkový soundtrack oprašující hity z 80. let.

Strážci Galaxie (Guardians of the Galaxy) – Recenze – 80%

Problém je, že jakmile se začne odehrávat něco, v čem se nevyskytuje žádná z hlavních postav, ani žádná akce (třeba všechny scény s Johnem C. Reillym nebo většina scén s hlavním záporákem), tak to okamžitě přestane fungovat. Jakmile se objeví kdokoli s vážným výrazem ve tváři a začne deklamovat něco zcela seriózního, vaše jediná myšlenka bude směřovat k těšení se na další srandovní hlášky a výbušnou akci, která bude po všech těch nudných slovech následovat. A také to nedrží úplně dokonale pohromadě a není to tak dobře natočené jako např. poslední Iron Man nebo Avengers. A ta zápletka je vážně stupidní – korunu tomu nasazuje scéna v závěru, kdy je padouchova pozornost odváděna způsobem, který je už tak dementní, že byste ho ani nečekali.

Technicky je film samozřejmě na maximální možné úrovni, triky jsou perfektní a i všechny ostatní složky, jako jsou hudba, zvuk, dabing digitálních hrdinů, střih, kamera atd., jsou vesměs velice podařené. Kdo se chce jít do kina nezávazně bavit, koupit si colu a popcorn a smát se tomu, jak banda mimozemšťanů hláškuje a střílí z raketometů, pro toho představují Strážci Galaxie splněný sen, protože nabízejí vrchovatou porci nablýskaného hollywoodského pozlátka v akcí a vtipem napěchovaném balení. A ti ostatní ať se raději poohlédnou jinde. Nebo třeba tady.

P.S. Jak se můžete dočíst v závěrečných titulcích, tak v průběhu natáčení nedošlo ke zranění žádného mývala nebo stromovité bytosti…


Žádné komentáře:

Okomentovat