14. 10. 2014

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý (Død Snø 2) – Recenze – 70%

Akční zombie hororová komedie z roku 2009, která u nás vyšla na DVD pod názvem Mrtvý sníh (avšak v kinech neběžela), se dočkala pokračování, jenž opět natočil původem norský režisér Tommy Wirkola (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic). Dvojka s příhodným podtitulem Rudý vs. Mrtvý na předchozí film plynule navazuje a odhaluje další záměry nemrtvých, ze sněhu vylezlých nacistických vojáků pod vedením generála s odtrženou čelistí. Jedničku vidět netřeba, protože ty nejdůležitější události z ní jsou na začátku filmu stručně shrnuty a pár minut nato už si to shnilé nacistické vojsko belhá směrem k malému městečku, které je potřeba vyhubit, zatímco hlavní hrdina se potýká s utrženou rukou (místo níž je mu přišita nacistická ruka) a s faktem, že je hledaný policií za několik brutálních vražd, které údajně spáchal on sám.

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý (Død Snø 2) – Recenze

Abych to tak nějak zkrátil. Dead Snow 2 je poměrně dost vtipná komedie, ale musíte být cynikové a musíte mít rádi hodně černý humor (třeba ve scéně, kdy se někdo snaží dávat někomu masáž srdce, ale omylem to přežene). Nesmí vám vadit explicitní záběry na vyvrhnuté vnitřnosti, krvavé chlístance a záběry na tank, který přejíždí malé děti a strefuje se do panikařících maminek s kočárky. Humor filmu je řekněme dost hraniční a krvavé scény jsou patřičně šťavnaté a brutální, což ze snímku dělá ideální produkt pro fanoušky žánru a příznivce gore scén, ale bohužel už pro nikoho jiného. Abyste zjistili, jestli Dead Snow 2 patří do vaší krevní skupiny, zkuste se podívat na první Mrtvý sníh.

Zápletka je tentokrát o tom, že nacisté si to mašírují do městečka, aby mordovali místní obyvatele a rekrutovaly tak nové posily. Hlavní hrdina, který v sobě objeví nadpřirozené schopnosti (díky té přišité ruce), přijde na to, že jediným řešením nepříjemné situace je probudit ze záhrobí sovětskou armádu, která někde poblíž padla během druhé světové války. Pomáhá mu v tom nějaký emo gay z místního nacistického muzea a trojice podivínských nerdů, kteří si založili amatérskou jednotku pro boj se zombies a nyní mají konečně příležitost se ukázat.

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý (Død Snø 2) – Recenze

Asi vám už došlo, že Tommy Wirkola nemá umělecké ambice, a že nemá smysl bavit se u tohoto filmu o kameře, o významových interpretacích, nebo o hereckých výkonech (ti tři nerdi jsou dost hrozní, naopak hlavní hrdina překvapivě ujde). Zde záleží opravdu jen na tom, jakými bizarními způsoby se podaří zombíky likvidovat, kolik střev přitom vyteče, kolik hlav exploduje a jaké vtipy se budou okolo toho metat. A pokud si pod pojmem guilty pleasure zábava představujete přesně tohle, pak je Dead Snow 2 trefou do černého. Je vtipný, je akční, plný nápadů a místy je až pekelně zábavný. Trochu to kazí akorát ti zmínění nerdi, kteří se příliš nuceně snaží být vtipní, a závěrečná (asi dvacetiminutová) bitva, která bohužel už nenabízí tolik humoru, kolik by si zasloužila, a ani není bůhvíjak nápaditá, takže se rychle omrzí. Závěrečná kóda je už vyloženě zbytečná a přehnaná.

Takhle nabušené a šťavnaté hororové komedie (navíc opravdu, ale opravdu nepřístupné mládeži) se v našich kinech příliš často neobjevují, neboť nejsou určené pro masy, nýbrž pro relativně úzkou skupinku fajnšmekrů a milovníků krvavých splatterů. Dead Snow 2 je v tomto ohledu závanem skandinávského svěžího větru, na kterém si můžete např. otestovat svojí hranici vkusu a práh snesitelnosti, anebo pokud jste liberálnější, otrlejší a na nějaké ty litry krve nehledíte, se můžete i velmi dobře bavit.


Žádné komentáře:

Okomentovat