29. 10. 2014

Mezi náhrobními kameny (A Walk Among the Tombstones) – Recenze – 60%

Je to k neuvěření – Liamu Neesonovi je 62 let a přitom je neustále a s velkým ohlasem obsazován do hlavních rolí badass drsňáků v thrillerech, kde se s pořádnou dávkou charismatu a zabijáckého kukuče oddává střílení i pěstním soubojům, a nevypadá v takové poloze nepřirozeně, právě naopak. Už hrál všechny možné elitní agenty a silně profesionální šerify, členy akčních týmů, generála námořní pěchoty, sexuologa, zachránce Židů, rytíře Jedi, Batmanova učitele, skotského vůdce i samotného Dia. Nemohu se zbavit dojmu, že postava bývalého newyorského policisty a vyléčeného alkoholika s traumatickým šrámem z minulosti v Mezi náhrobními kameny zkrátka patří k těm méně zajímavým.

Mezi náhrobními kameny (A Walk Among the Tombstones) – Recenze

Hraje Matta, soukromého detektiva na volné noze (a navíc bez licence), kterého si najme movitý drogový dealer, aby vypátral, kdo unesl a brutálně zabil jeho ženu. Matt zjistí, že před časem se ve městě odehrál velmi podobný případ. Dá si dvě a dvě dohromady a počíhá si, až se zabijáci vynoří znovu… Ne, opravdu to nezní moc originálně a ani to moc originální není. Spíš to připomíná několik desítek podobně laděných kriminálek (velmi podobných je např. 8MM s Nicolasem Cagem, ale ty byly daleko odvážnější) a několik stovek podobně laděných epizod kriminálních seriálů. Nicméně ten Liam Neeson je trumf jako prase a jen díky němu stojí Mezi náhrobními kameny za řeč.

I ty motivy, které film splétá (vlastně docela nenuceně a inteligentně) jsou hrozně ohrané a balancují na hranici klišé – záporáci jezdí v přebarvené dodávce, jedním ze svědků je správce hřbitova, jenž na střeše paneláku chová holuby (a hraje ho Ólafur Darri Ólafsson, kterého jste možná viděli v islandském snímku Hluboko), a když se děj konečně přesune mezi náhrobky, kde se odehraje klíčová přestřelka, je k tomu citováno dvanáct zásad duchovní obrody, které se čtou na srazech Anonymních alkoholiků. Z hlediska děje pak film působí jako tuctová a relativně zaměnitelná oldschoolová kriminálka z některého z minulých desetiletí – což by potvrzoval i fakt, že byl natočen podle stejnojmenné novely Lawrence Blocka, která byla vydána v roce 1992.

Mezi náhrobními kameny (A Walk Among the Tombstones) – Recenze

Jednoznačnou výhrou je však zmiňovaný a opěvovaný Neeson v hlavní roli, který je charismatický až na půdu, velmi dobře hraje a vypadá mnohem víc cool a stylově, než mnozí herci akčních rolí, kteří jsou o dvě až tři dekády mladší. A co teprve, když začne se záporáky telefonovat! (Kdo viděl 96 hodin, tak ví, jaký respekt si Liam Neeson umí telefonováním sjednat.) Je akorát trochu škoda, že vedlejší linie se věnuje psychologickému vývoji jeho postavy, kvůli čemuž se ostřílený a samotářský vysloužilý policista začne sbližovat s černošským, na ulici žijícím teenagerem. Je to sice poměrně vkusně zahrané a natočené (ten klučina překvapivě není otravný), ale odvádí to pozornost od hlavní detektivní zápletky, která je o poznání zajímavější.

Povedená je i temná atmosféra filmu, opět odkazující hlavně ke starším kouskům v tomto žánru. S výstřely se šetří, všehovšudy dvě krátké přestřelky bych se ani neodvažoval označit za akční scény a mnohem většího napětí snímek docílí předkládáním střípků násilí, jež je před očima diváků z velké části uklizeno mimo dohled. Důraz je kladen na postavy a herecké obsazení. Scénář sice působí nemoderně, ale zas alespoň není hloupý – pracoval na něm autor knižní předlohy i režisér Scott Frank, který je ale spíš znám jako kvalitní scénárista (Tlumočnice, Minority Report) a Mezi náhrobními kameny je jeho druhým celovečerním režijním počinem. A není to špatný film, akorát trochu pozapomněl, ve kterém tisíciletí se to rozhodl vstoupit do kin.


Žádné komentáře:

Okomentovat