6. 3. 2015

Americký sniper (American Sniper) – Recenze – 80%

Všechna čest. Clintu Eastwoodovi táhne na pětaosmdesát a přitom stále točí takovéto filmy, jenž se hrdě ucházejí o Oscarové nominace a působí profesionálněji a řemeslně zdařileji než snímky od výrazně mladších filmařů. Americký sniper drží velmi dobře pohromadě, je režírovaný nadstandardně dobře, má strhující tempo, je napínavý, výtečně zahraný a v ničem si nezadá například s tematicky podobnými filmy od Kathryn Bigelow, jako jsou Smrt čeká všude či 30 minut po půlnoci.
 
Americký sniper (American Sniper) – Recenze
Zdroj fotek: warnerbros.cz

Hlavním hrdinou je republikán a občan státu Texas Chris Kyle, jenž pod náhlým atakem patriotismu vstoupí do armády (ještě před zářím 2001), stane se členem amerického námořnictva a během několika odsloužených misí v Iráku se vypracuje na jednoho z nejlepších odstřelovačů s úctyhodným skóre okolo 160 úspěšných zásahů. Film ale není vyloženě akční nebo válečný – spíš jde o psychologické drama člověka, pro nějž se ochrana bratrů ve zbrani (doslova, protože do armády vstoupí i jeho bratr) a potlačování muslimských teroristických útoků hned v zárodku stane drogou, kvůli níž však trpí nejen on (kvůli post-traumatickému stresu), ale i jeho rodina (o jeho život věčně se strachující manželka, vychovávající děti, jež vyrůstají prakticky bez otce, protože i když je jejich táta zrovna doma, tak je myšlenkami někde úplně jinde).

Snímek vznikl podle Kyleovy autobiografické knihy a o jeho vznik se významně zasloužil Bradley Cooper, který film částečně produkoval, hraje v něm hlavní roli a dost se kvůli ní nadřel – hodně posiloval, trávil čas s válečnými veterány a nechal si narůst plnovous. Jeho výkon je jednou z nejlepších věcí na celém filmu. Chris je takový vidlácký balík, co by chtěl pít pivo a být kovbojem, ale když vidí v televizi následky výbuchu bomby, tak se neváhá podepsat strýčkovi Samovi na vytečkovanou čáru a mávat u toho vlajkou. Zároveň jde ale o postavu plnou niterných emocí, které jsou v Cooperově minimalistickém, ale přesto poměrně intenzivním podání, velice přirozeně ztvárněny. Neviděl jsem sice úplně všechno, v čem se kdy objevil, ale i tak si troufnu označit jeho výkon za dosud nejlepší. A po fyzické stránce vypadá správně nabušeně a tvrďácky. Místy je skoro k nepoznání.

Americký sniper (American Sniper) – Recenze

Scény z Iráku jsou téměř perfektní. Vojáci postupují městem, ozbrojený nepřítel může nečekaně vyběhnout zpoza každého rohu, atmosféra by se dala krájet. Občas je třeba někoho zadržet, zajistit nějaký dům, zastřelit někoho, kdo se proti jednotce vyřítí s bazukou, případně najít maniakálního teroristu, co své nepřátele likviduje ruční vrtačkou. Každá taková scéna je ukázkou profesionálního filmařského řemesla a nádherně se v ní snoubí cit pro vyprávění, dynamiku, postavení kamery, střih, použití hudby, atd. Vyznění takových scén přitom není skoro vůbec propagandistické (ve stylu „chrabří američtí hoši likvidují na druhém konci světa nebohé muslimy“), což se odvíjí jak od toho, co je vlastně hlavní hrdina zač, tak od toho, že nestřílí jen tak po někom, přičemž film zobrazuje muslimy stereotypně jen minimálně a působí spíš příjemně neaktivisticky a nestranně.

Spousta scén je navíc sympaticky nepředvídatelná, protože film málokdy používá příběhová klišé. Výjimku tvoří jedna pasáž, v níž na sebe míří dva mega-ultra-zkušení odstřelovači, a jde o to, kterému z nich se podaří zasáhnout toho druhého na absurdně dlouhou vzdálenost. Po ne moc zajímavé cestičce se ubírají i ty scény, kdy je Chris doma s rodinou, rozrušeně s sebou cuká kvůli každé maličkosti a v myšlenkách se potuluje spíš ke své jednotce než k dětem a ženě, která mu vynadá pokaždé, když se rozhodne do toho pekla vrátit. Ty nejsou v žádném ohledu inovativní a spíš se během nich už těšíte na to, že za chvilku Chris bude zase někde v prachu vyčkávat na střeše s okem na zaměřovadle a řešit zásadní dilema, jestli zastřelit či nezastřelit toho muslimského chlapečka, který tu raketu v příštích vteřinách možná vystřelí a možná nevystřelí.

Americký sniper (American Sniper) – Recenze

Americký sniper se věnuje zásadnímu období života jednoho muže a vypráví o jeho dramatu a jeho činech, aniž by ho přitom glorifikoval (až na přehnaný závěr) a používal jako propagandistický nástroj. Většinou ani nepůsobí dojmem přikrášlování některých konkrétních momentů až do té míry, kdy by ztratily na uvěřitelnosti. Nejde sice o žádné veledílo a podobných filmů na toto téma existují tucty, avšak tento je zrovna mimořádně vyvedený.


Žádné komentáře:

Okomentovat