24. 3. 2015

Rychle a zběsile 7 (Fast & Furious 7) – Recenze – 70%

Dom (Vin Diesel) a Brian (Paul Walker) zabili v Rychle a zběsile 6 zločince Owena Shawa a nyní se budou muset vypořádat s jeho o dost tužším, šílenějším a po pomstě prahnoucím starším bratrem, nekompromisním zabijákem Deckardem (Jason Statham). Nejprve je ale třeba dát dohromady starou partu, unést ze zajetí sexy hackerku, dostat se na megapárty v Dubaji a okrást saudského prince, setřást všechny ostatní zabijáky, které tím na sebe poštvou, a oplatit tím službičku lídrovi jakési tajné organizace (Kurt Russel), který jim nabídl spolupráci, zatímco agent Hobbs (Dwayne „The Rock“ Johnson) leží v nemocnici se zlomenou rukou a čeká na svou příležitost…
 
Rychle a zběsile 7 (Fast & Furious 7) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Režisérovi Justinu Linovi se s pátým a šestým dílem této akční série nečekaně podařilo nasadit laťku do nebývalé výšky, když popohnal celou tu automobilovou švandu na zcela novou úroveň nadsazením akčních scén a jejich dovedením za hranici absurdity, s čímž se svezly i trefné hlášky a řvavě efektní fetišistické záběry naleštěných kapot luxusních vozů, lesknoucích se svalů a naleštěných mužných pleší a hlubokých dekoltů vyzývavě oděných supermodelek, doprovázených samozřejmě nadupanou muzikou. Nyní ho na režisérské stoličce vystřídal James Wan (Insidious, V zajetí démonů), ale kdybych o tom nevěděl předem, tak bych to nepoznal. Na Rychle a zběsile 7 se ta změna totiž nepodepsala vůbec nijak, a tak i tento díl pyšně pokračuje ve stopách svých dvou předchůdců. Hlasitě, stylově a bezhlavě.

Zápletka je samozřejmě od začátku do konce úplně debilní a slouží jen k tomu, aby se na plátně mohly prohánět nablýskané sporťáky, ukazovat naolejované bicepsy a kroutit hezká děvčata v bikinách. Akční sekvence jsou podle očekávání opět mimořádně daleko za hranicí uvěřitelnosti (což je v tomto případě dobře) a natočené jsou takřka epilepticky – se spoustou bleskových střihů a s mimořádně neklidnou kamerou, která neustále jezdí ze strany na stranu, tu a tam se dokonce protáčí vzhůru nohama a nepostojí chvíli v klidu – a přesto relativně přehledně. Na fyzikální zákony se zvysoka kašle a každý, kdo by to chtěl filmu vyčítat, je imbecil. Je totiž principiálně mylné domnívat se, že najdete nějaký smysl nebo logiku ve filmu, kde Vin Diesel s Paulem Walkerem vyskočí za jízdy autem z okna z nejvyššího patra mrakodrapu, po chvíli letu proskočí do mrakodrapu stojícího vedle toho prvního, projedou se zablokovanými brzdami celým patrem, zničí přitom výstavu Terakotové armády, na druhé straně opět vyletí oknem ven a přistanou o pár pater níž v mrakodrapu třetím. Ve filmu, kde Vin Diesel dupne do země tak silně, že se pod ním propadne půlka parkoviště. Ve filmu, kde když Dwayne Johnson vidí, jak mu kriminálníci s vrtulníkem ničí město, tak sleze z nemocničního lůžka, strhne si obvazy, popadne rotační kulomet a vyrazí čistit ulice.

Rychle a zběsile 7 (Fast & Furious 7) – Recenze

Je celkem jedno, jak moc je to dementní a mimo jakoukoli realitu, hlavní je, že je to dostatečně zábavné! A nejdůležitější je, že to vydrží být zábavné téměř celé ty dvě a čtvrt hodiny, co to trvá. Akce je tou nejlepší složkou, protože je šťavnatá, nápaditá a efektní. S humorem je to tentokrát slabší a většina vtipů je legrační dost nuceně. Hercům stačí, aby byla cítit jejich prezence na plátně, což je v případě Vina Diesela, Jasona Stathama nebo Dwaynea Johnsona považováno za automatickou samozřejmost. Naopak nepříliš výrazný je překvapivě navrátivší se Kurt Russel, na němž se viditelně podepsal zub času, a spíš nahrává ostatním zpovzdálí, než že by se sám pouštěl do čehokoli akčního. Paul Walker sice nešťastně zesnul před dokončením filmu, na jeho děj to ale vliv nemělo – v chybějících scénách za něj zaskočili jeho dva bratři a o podobu obličeje se postaraly digitální triky. Na konci filmu tvůrci skládají Paulovi poctu roztomilou retrospektivou, sestříhanou z předchozích dílů série.

Šlapalo by to ale ještě mnohem lépe, kdyby se tvůrci vykašlali na to nemalé množství seriózních scén, v nichž jsou pronášeny vážně míněné dialogy a postavy prožívají opravdové emoce. Ty totiž nefungují skoro vůbec a spíš jsou nechtěně k smíchu, v horším případě nudí. Opravdu bylo potřeba začlenit do už tak dost dlouhého filmu i dilema Brianovy manželky, jestli mu má oznámit, že je s ním znovu těhotná? Vážně se postava Michelle Rodriguez musí tak dlouho vyrovnávat se ztrátou paměti? Vážně po nás tvůrci chtějí, abychom se dojímali a plakali u domněle mrtvého Dominika, který spadl s autem z dvanácti metrů (poté, co se s ním pokusil najet do letícího vrtulníku), když předtím z vlastní vůle sjel s jiným vozem z téměř kolmého srázu na úpatí vysoké hory a po dopadu, jemuž předcházelo sedmatřicet kotrmelců, vyvázl bez škrábnutí?

K žádným velkým změnám oproti předchozím dvěma dílům tedy nedošlo, ať už ve stylu, či v kvalitě. Rychle a zběsile 7 je našlapanou jízdou a popcornovou podívanou se vším všady, která sice neuhání zrovna dvakrát plynule, ale zato neváhá ty nejlepší momenty vyhnat do pořádných otáček. A to se cení.



Žádné komentáře:

Okomentovat