1. 3. 2015

Divočina (Wild) – Recenze – 60%

Americké drama Divočina (neplést se stejnojmenným animákem z roku 2006) je inspirováno skutečným osudem žijící Američanky Cheryl Strayed a její autobiografickou knihou, v níž popisuje, jak se v šestadvaceti letech vydala na 1100 mil (1770 km) dlouhou túru po Pacific Crest Trail, což je nesmírně dlouhá stezka, táhnoucí se přes tři americké státy, nekonečné lesy, poušť i zasněžené hory. Proč? Protože v té době prožívala něco jako životní krizi a tohle jí přišlo jako dobrý nápad…

Film pak pozůstává z toho, jak se hlavní hrdinka úporně plahočí s obří krosnou na zádech, což je každou chvíli prostříháváno s flashbacky z jejího dřívějšího života, v nichž je postupně odkrýváno, co ji přinutilo hodit všechno a všechny za hlavu a vydat se na tři měsíce pochodovat do lůna přírody. Tedy například to, že se rozvedla, že byla závislá na heroinu, a že jí matka zemřela na rakovinu. Mimo jiné.
 
Divočina (Wild) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Nevím, jaká je Cheryl Strayed ve skutečnosti. Nicméně hrdinka tohoto filmu (v podání na Oscara nominované Reese Witherspoon, které na filmu patrně hodně záleželo, i si ho částečně produkovala) místy působí jako blázen. Je nanejvýš s podivem, že se odhodlá na tak dlouhou pěší túru, a přitom:

  • Teprve den před začátkem pochodu zjistí, že téměř neuzvedne naditý batoh.
  • Neví, které z těch věcí, co si na cestu zabalila, se jí budou hodit, a které ne.
  • Nenapadne ji předem vyzkoušet, jestli funguje její cestovní plynový vařič.
  • Nikdy v životě předtím netábořila a nikdy nestavěla stan.
  • Že jí jsou pohorky malé, si uvědomí až po padesáti mílích a sedmi puchýřích.
  • Hlavně že s sebou táhne tlusté romány svých oblíbených literárních autorů.

V zájmu objektivity je ještě potřeba dodat, že celý ten výlet není jen o tom, že by hrdinka pochodovala po panenské krajině a zjišťovala, že to táboření není zas až taková legrace. Její cesta totiž vede přes nejedno město, nejedno civilizované stavení a nejeden turistický srub, kam si nejen ona, ale i další účastníci pochodu (se kterými se průběžně potkává) nechávají posílat balíky s výbavou a jídlem. Tu a tam se sveze stopem, tu a tam si nakoupí zásoby v obchodě, tu a tam se vykoupe a vyspí v hotelu. Takže ve skutečnosti to spíš než jako smrtící výšlap, při němž by si hrdinka fyzicky sáhla na dno, vykonala tak jakousi formu osobního pokání, duchovní obrody a našla přitom sama sebe (což je pravděpodobně přesně ten pocit, který tvůrci chtěli, abyste z filmu měli), působí jako o trochu náročnější vysokohorská dovolená.

Také je potřeba varovat před jistou mírou kýčovitosti. Když hrdinku začne po cestě následovat náhodně se objevivší liška, tak se to ještě dá překousnout. Mírně na hraně jsou různé citáty slavných knižních autorů, které Cheryl zapisuje do cestovních kronik. Avšak už hodně za hranicí snesitelnosti je scéna, v níž potká v lese na procházce babičku a malého chlapečka s andělskou tvářičkou, který jí zničehonic zazpívá písničku. Pokud jste hodně cyničtí, tak vás to bude dost bolet. Z podobného ranku je neustálé omílání písně El Condor Pasa od Simona a Garfunkela na soundtracku. Ten song není špatný a jeho zařazení má pro film jistě symbolický význam, ale když ho slyšíte mnohokrát během filmu, pak si ho ještě několikrát zabrouká maminka hlavní hrdinky (na Oscara nominovaná Laura Dern) a posléze zazní ještě při závěrečných titulcích, tak už vám z toho začne hrabat.

Divočina (Wild) – Recenze

Spíš než samotný příběh, který by rád fungovat i na nějaké duchovní či meditativní úrovni, ale moc mu to nejde, oceníte různé izolované scénky, související většinou s lidmi z hrdinčiny minulosti, případně s lidmi, které potkává během své cesty. Moc hezká je epizodka s reportérem, jenž dělá pro časopisy rozhovory s tuláky, nebo pasáž, v níž Cheryl stráví noc v odlehlém domě rázovitých manželů. Velice dobré jsou samozřejmě herecké výkony (Reese Witherspoon ve svých osmatřiceti letech hraje šestadvacetiletou docela obstojně, nicméně nějaká mladší herečka by se do její role hodila víc) a krásné jsou i záběry přírody, kterých si užijete dostatek. Je to takový feel-good movie, jenž by však ještě potřeboval pochytat docela velké množství much.


Žádné komentáře:

Okomentovat