22. 2. 2014

NON-STOP (Non-Stop) – Recenze – 40%

Bill (Liam Neeson) je letecký šerif, jinými slovy je placen za to, že se vydává za obyčejného cestujícího v letadle, ale má u sebe odznak a zbraň a má funkci jakési ochranky uvnitř letadla. Krátce po startu mu začnou chodit na mobil zprávy od neznámého odesílatele, který požaduje převedení 150 milionů dolarů na soukromý účet, jinak každých 20 minut zabije jednoho z cestujících. Bill ohlásí případnou hrozbu pilotovi, svému nadřízenému a také kolegovi, který je v letadle s ním. Ten se ale začne chovat velice podezřele, takže ho Bill zatáhne na toaletu, a když na něj muž namíří pistoli, zneškodní ho. Shodou okolností to provede 20 minut po přijetí první zprávy, takže první oběť neznámého teroristy vlastně zabil on sám! Výhružné zprávy mu chodí dál a dál a navíc se ukazuje, že bankovní účet, kam se mají peníze poslat, je vedený na Billovo jméno…

NON-STOP

Režisér Jaume Collet-Serra už s Liamem natočil jiný film, poměrně chytrý a sofistikovaný thriller Neznámý. Snímek NON-STOP by rád šel v jeho kolejích, avšak oproti němu má neuvěřitelně dementní scénář. Samozřejmě můžete namítnout, že co jiného by se také dalo čekat od filmu, ve kterém Liam Neeson pobíhá po letadle a hledá „neviditelného teroristu“. Po filmu Neznámý bych ale rozhodně nečekal, že se tento film, avizovaný jako akční thriller od stejného režiséra, překlopí po patnácti minutách do absurdní komedie, která bude útočit na mozkové neurony naprosto debilními zvraty a za vlasy přitaženým dějem. Možná mohla napovědět informace, že pod scénářem jsou podepsaní hned tři autoři, přičemž všichni tři jím debutují (krátkometrážní snímky nepočítám).

Upřímně řešeno, kdyby se na konci odhalilo, že tím teroristou je Vladimír Putin, který Neesona vydíral ze své vesmírné stanice, nebo kdyby všechny na poslední chvíli zachránil Chuck Norris pomocí kartáčku na zuby, tak by mě to nepřekvapilo a spíš by mi to přišlo jako přirozené završení předchozích událostí. NON-STOP je tak hrozně stupidní a klišovitý, že na mnoha místech nechtěně budí smích a působí skoro až parodicky. Viz. cestující v letadle, mezi nimiž samozřejmě nechybí muslim s plnovousem (a zároveň doktor), malá holčička letící za tatínkem, pár snažící se mít v letadle sex, počítačový expert schopný naprogramovat za osm minut zavirovanou zprávu a Julianne Moore, která sedí vedle Liama Neesona, za což si vyslouží jeho plnou důvěru.

Nemám nic proti dementním filmům, ale tohle už je prostě moc. U podobného typu filmu se dá nad občasnou nelogičností přimhouřit oko a ignorovat ji, tady se ale ty scénáristické mezery, berličky a pitomosti objevují s až překvapivou frekvencí. Liam Neeson je tradičně ultimátní badass, jeho protivník by ale musel být tisíckrát větší badass, aby mu tak sofistikovaný plán, založený na dokonalém odhadu reakcí hlavního hrdiny, perfektním přehledu situace a neskonalém množství pekelných náhod, vyšel. Závěrečné odhalení a pointa odhalující motivaci záporáka je zcela obyčejná, neoriginální a zmatená.

NON-STOP

Velice to zachraňují Liam Neeson svým charismatem a Jaume Collet-Serra svým režírováním. Je to velmi schopný filmař, dokáže dát filmu drive a šťávu a díky němu je NON-STOP alespoň zábavný, když už ne chytrý. Hezky se na něj dívá, kamera je dynamická, akční sekvence jsou povedené, tempo příjemně graduje a pořád se něco děje, takže se člověk nenudí. Kvůli nevěrohodnosti zápletky mu ale může být příběh, jeho pointa a osud hlavních hrdinů přesto ukradený.

Popcornová akční blbost na jedno použití nabízející přes sto minut dementní zábavy, kvalitní filmařské řemeslo a příběh tak nefunkční a nelogický, že je vlastně až zajímavý. Rozhodně nelituji, že jsem NON-STOP viděl, protože to je po dlouhé době film, o němž se dá s kamarády dlouze hovořit a spekulovat o něm.



Žádné komentáře:

Okomentovat