13. 2. 2014

Zimní příběh (Winter's Tale) – Recenze – 40%

Na počátku 20. století prchá zlodějíček Peter (Colin Farrell) z New Yorku, aby ho náhodou nelapil zlý Pearly (Russell Crowe), do jehož party kdysi patřil. Před odjezdem jde ještě vyloupit poslední dům, ve kterém se nečekaně seznámí s krásnou a excentrickou rudovlasou dívkou Beverly (Jessica Brown Findlay), která umírá na tuberkulózu. Zamiluje se do ní a ona do něj. Jelikož se v Zimním příběhu prolíná reálný svět se světem pohádkové fantazie, existuje šance, jak Beverly zachránit před smrtí – vykonat zázrak. V tom ale chce Peterovi zabránit právě Pearly, který je zřejmě přisluhovačem Lucifera.

Zimní příběh

Tato americká fantasy pohádka je adaptací stejnojmenného románu a je z ní velice patrné, že během převádění kuriózního příběhu na filmové plátno z něj bylo mnoho vypuštěno a vystřiženo. Výsledný film totiž prakticky nedává smysl.

Neustále jsem se sám sebe ptal: „Kdo je vlastně zač ten Pearly? Je si Peter vědom toho, že umí konat zázraky? Existuje víc takových lidí? Existuje víc takových, jako je Pearly? Jsou některé postavy reinkarnací jiných postav (děj filmu zabírá víc než sto let), nebo prostě jen zázračně nestárnou? Jak s tím souvisí v úvodu vyřčená informace, že světlo všechno propojuje? Dává to vůbec smysl? (Nedává.)“ Zásadní nedostatek vidím v tom, že jednotlivé postavy nejsou dostatečně představeny, takže divák od samého počátku neví, co jsou zač, jaké mají motivace a co od nich má čekat. Tyto postavy se následně pohybují ve světě, o kterém není řečeno už vůbec nic, absolutně nic se nevysvětluje a jediný dojem, který se dostaví, je zmatené WTF. Z toho důvodu jsem poměrně často zíral na plátno s vytřeštěnýma očima a nevěřícně kroutil hlavou.

  • O okřídleném koni, který se ve filmu párkrát objeví jako deus ex machina, se Pearly vyjádří, že jde ve skutečnosti o psa, aniž by to bylo dál rozvedeno. Jako cože?
  • Coby šedá eminence se asi dvakrát zjeví černoch pohazující si s lesklou mincí. Jednou na začátku a podruhé o sto let později ke konci. Není vysvětleno, o koho jde.
  • Obyčejní civilní lidé reagují na nadpřirozené jevy (např. létající kůň) jako na něco všedního a běžného. Rozhodně nejsou jakkoli vytřeštění ani u vytržení.
  • Ve dvou třetinách filmu vám najednou dojde, že to, co jste považovali za hlavní zápletku, byla jen taková slepá ulička. Postavy, okolo kterých se točí hlavní zápletka a pointa celého filmu, se v něm poprvé objeví zhruba čtvrt hodiny před koncem.
  • Trapné osudové náhody.
  • Účes Colina Farrella!
  • Will Smith!
Nežádám, aby fantasy pohádka dávala logický smysl. Ale musí dávat alespoň základní smysl v rámci světa, ve kterém se odehrává. A ten tedy rozhodně nedává. Jak by taky mohla, když ten svět není ani patřičně definovaný?

Zimní příběh


Spousta scén nefunguje, jak by měla. Emocionálně, dramaticky, ani jakkoli jinak. Nelze soucítit s hrdiny filmu. Příběh je vystavěn velmi diletantsky a je neobratně natočený. Režisérem je slavný oscarový scénárista Akiva Goldsman, který tímto filmem režijně celovečerně debutuje. Měl zůstat u těch scénářů. Vybrat si pro debut tak složitý projekt, který je bizarní kombinací Hvězdného prachu a Atlasu mraků, nebylo dobré rozhodnutí. Výsledkem je nesmyslný patvar, ve kterém působí dementně jak pohádkové či fantazijní elementy, tak rádoby hluboký filozoficko-spirituální přesah.

Za jediné plus mohu počítat dobrou dobovou výpravu, decentní digitální efekty, kameru a celkem slušnou, ale nezajímavou hudbu. A některé herce. Colin Farrell je fešák, Jessica Brown Findlay je taky fešanda a Russell Crowe a jeho obličejové tiky mě bavili. Všichni ostatní jsou přítomni tak krátce, že se k nim snad ani vyjadřovat nebudu. Výjimku tvoří dvě dětské postavy, které mi přišly neuvěřitelně strašné, ale bude to asi tím, že měly neuvěřitelně strašné dialogy.

Chvílemi jsem se docela bavil tím, jak to bylo dementní. Místy mi to celkem stačilo, ale i tak to je na dvouhodinový film dost málo.


Žádné komentáře:

Okomentovat