3. 2. 2014

LEGO příběh (The Lego Movie) – Recenze – 90%

Emmet je obyčejný Lego dělník, který má rád svoji práci, svoje město a svoji každodenní rutinu. Pak se jednoho dne náhodou propadne do podzemí, kde najde podivný tajemný předmět, který má sílu zastavit Lorda Byznyse (zlý korporační prezident) a jeho ničivou zbraň, se kterou plánuje zničit celý Lego svět a všechny jeho obyvatele. Jak se Emmet později dozví od krásné Hustěnky a mystika Vitruviuse, podle starého proroctví se z něj díky nálezu onoho předmětu stal vyvolený, jehož posláním je zničení světa zabránit.

LEGO příběh

Tento film se odehrává ve světě Lega. Přestože je počítačově animovaný, je záměrně stylizovaný tak, aby jeho hrdinové vypadali co nejvíc jako opravdové Lego figurky (jsou na nich vidět různé nepřesnosti, škrábance…) a okolní prostředí jako složené z jednotlivých dílků. Animace je schválně trhanější a s méně snímky za sekundu, aby vypadala jako pookénková animace.

Za filmem stojí studio Warner Bros., takže není absolutně žádný problém, aby se v něm kromě nejrůznějších klasických tematických Lego postaviček (piráti, astronauti, policisté…) vyskytovaly i Lego postavičky filmové (Batman, Superman, Brumbál, Gandalf…) a dokonce i takové, o kterých jsem nikdy předtím neslyšel (William Shakespeare a Abraham Lincoln z Lega).

A nyní tři největší důvody, proč na film jít:
1)      Vizuálně je naprosto nádherný a úžasný. Na jeho tvůrcích (režiséři filmu Zataženo, občas trakaře) je vidět, že milují Lego a měli úžasné nápady, jak nejrůznější dílky využít v nejrůznějších prostředích, udělat je maximálně atraktivními a nápaditými a s maximální porcí fantazie.
2)      Je po okraj natřískaný vtipy. Množství verbálního i neverbálního humoru dosahuje takové míry, že jsem určitě spoustu jemných narážek a vtípků vůbec nepostřehl, takže film rozhodně chci vidět znovu, abych si mohl vychutnat i gagy v druhém plánu. V žádném případě nejde jen o prvoplánový humor typu „někdo upadne“, naopak většina vtipů je překvapivě inteligentní a sofistikovaná.
3)      Má poměrně dost hluboký přesah, který mě zasáhl svou naprostou genialitou, a který je v průběhu filmu sice nenápadně budován pomocí drobných brilantních narážek, ale stejně vás pak totálně překvapí, když na něj přijde řada. Věřím, že díky své závěrečné čtvrthodině film vejde do dějin kinematografie, protože jde o něco naprosto unikátního a nevídaného, co jste myslím ještě v žádném jiném filmu neměli příležitost vidět.

Totální paráda je i to, jakým způsobem vlastně celý ten Lego svět, rozdělený do tematických sekcí, funguje. Ve městě staví dělníci budovy pomocí Lego návodů. („Podejte mi dílek 1×2 s dírou po straně.“) Když jsou hrdinové obklíčeni v temné uličce a nemají jak utéct, rozeberou kus té uličky a postaví z něj motorku (což se děje poměrně často, takže např. když policista sjede s autem z útesu, tak si ho přestaví během pádu v tryskáč a pokračuje dál). Dokonce i kouř a voda jsou udělané z kostiček a vypadají skvostně. Davové a akční scény jsou tak našlapané, že až se mi film dostane do ruky, budu si jej určitě pouštět zpomaleně a obdivovat všechny ty detaily, které mi jistě napoprvé unikly.

LEGO příběh

Akorát je trochu škoda, že všechna ta tvůrčí dokonalost a preciznost byla vložena do služeb příběhu, který není zrovna dvakrát originální. Historka o obyčejném a řadovém hrdinovi, který zachrání svět před zlým záporákem, tu už byla mockrát. K tomu se samozřejmě pojí obvyklá ponaučení o víře v jednotlivce, tradiční poselství, bleskurychlé vypořádání se s padouchy… Ohraný příběh ale v tomto případě není až tolik na závadu, protože je navlečen do opravdu slušivého kabátu. O něco větší zádrhel tkví v tom, že ve filmu téměř vůbec nefungují vážnější momenty, kdy si hrdinové se vší seriózností něco vykládají (třeba o důvěře jeden v druhého). Podobných scén naštěstí není mnoho. Také je ale možné, že tento pocit ve mně vyvolal český dabing, který rozhodně není špatný (překlady vtipů jsou dokonce velmi zdařilé), ale i kdyby byl naprosto fantastický, tak čeština stejně nikdy nebude znít tak cool jako angličtina, zvlášť když mi znemožní slyšet hlasy Channinga Tatuma, Elizabeth Banks, Morgana Freemana, nebo Willa Ferrella. Může se stát, že moje hodnocení filmu se ještě o něco zvýší, až ho uvidím v originále.

UPDATE 17.7.2014: Viděl jsem film podruhé v originále a zvyšuji hodnocení na 90%!

Rozhodně na tento film jděte. Kdo má děti, půjde na něj i s dětmi povinně. Kdo má rád animáky, ať jde na něj povinně taky, protože jde o nejlepší animovaný film za poslední dva roky (o trošku víc se mi líbila naposledy Velká vánoční jízda a předtím Tintin). A nehraje roli, jestli máte doma Lego. A pokud ano, připočtěte si k výslednému dojmu ještě hromadu nostalgie.

P.S. 3D je téměř neznatelné a jenom se jím připravíte o ty úžasné barvy.



Žádné komentáře:

Okomentovat