24. 2. 2014

Velká oříšková loupež (The Nut Job) – Recenze – 40%

Zvířátka v městském parku nemají dost zásob na zimu a ty stávající jim nedopatřením zničí veveřák Bručoun (který je záměrně fialový, asi aby šel odlišit od ostatních). Za to je vyhoštěn do krutého města lidí, kde narazí na obchod s oříšky a rozhodne se ho vykrást. Obchůdek je ale shodou okolností jen krytím pro skupinku zlodějů, kteří plánují vloupat se do banky a nahradit tamní pytle s penězi za pytle s ořechy.

Velká oříšková loupež

Kanadský animovaný film vznikl v koprodukci s Jižní Koreou, což se na něm projevuje TAKTO.

Počítačová animace není špatná a některé postavičky jsou navrženy celkem hezky a roztomile, po technické stránce ale Velká oříšková loupež za americkými studii (dle očekávání) zaostává. Působí lacině a druhořadě, 3D tradičně nic moc a dabing ujde.

Bohužel ve filmu nejsou skoro vůbec vtipy. Veškerý humor těží pouze z pádů, zakopávání, křičení, pobíhání, prdění a kulení očí. Po nějaké hodině filmu mě z toho neustálého ječení už bolela hlava. Zápletka týkající se dvojité loupeže je předvídatelná a jednoduchá, postavy bankovních lupičů nejsou využity k ničemu zajímavému a podzápletky týkající se toho, kdo na koho šije boudu a kdo je čí kamarád, jsou spíš už jen nutnou přísadou než bonusem na okořenění. Hlavní hrdina není zrovna dvakrát sympatický a značnou část filmu působí jako sobecký podrazák.

V konkurenci současných animovaných filmů bych doporučil raději Lego příběh. A pokud už jste ho viděli (opakovaně), tak si počkejte třeba na začátek března, kdy dorazí do kin Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana, které také není k zahození. Zatímco Velká oříšková loupež se překvapivě rychle vypaří z hlavy, aniž by vás čímkoli zaujala nebo pobavila. Když jsou z celého filmu nejvtipnější závěrečné titulky, tak je holt něco špatně. Škoda.



Žádné komentáře:

Okomentovat