23. 7. 2018

Hotel Artemis – Recenze – 30%

Los Angeles, rok 2028. V centru města se nachází starý hotel Artemis, dlouhá léta zavřený. To z něj však činí příhodný úkryt pro zabijáky a gangstery, kteří tu mají zřízenou tajnou moderní ošetřovnu a luxusní zázemí, určené pouze pro exkluzivní kriminálníky největšího kalibru. O bezpečnost a zdraví ubytovaných se stará Sestra (Jodie Foster) a její asistent Everest (Dave Bautista). Zločinci si nesmějí jít navzájem po krku, nesmějí mít u sebe zbraně, k personálu se musejí chovat uctivě a platí pro ně i několik dalších pravidel.
 
Hotel Artemis – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz

Ano, docela dost to připomíná hotel pro zabijáky ve filmu John Wick 2 (podle kterého by měl vzniknout televizní seriál), nicméně tvůrci akčního thrilleru Hotel Artemis, kteří s Johnem Wickem nemají vůbec nic společného, byli rychlejší a navíc jej doplnili o futuristické nemocniční vybavení. Nebo spíš zejména jeden tvůrce – Drew Pearce, který film natočil podle vlastního scénáře coby svůj celovečerní režijní debut a dokonce ho i produkoval (a předtím se třeba podílel na scénáři Iron Mana 3). Takže o příliš originální námět nejde, avšak jak se později bohužel ukáže, i tak je námět skoro to nejlepší, co může Hotel Artemis nabídnout. 

V ulicích města zrovna zuří krvavé nepokoje a demonstrace kvůli zprivatizované a draze zpoplatněné vodě, tudíž v hotelu není nouze o hosty, kteří potřebují ošetřit. A do toho se z různých směrů začnou vkrádat různé náznaky dějových zápletek:

  • Dva bratři – vykradači bank – nedopatřením ukradli něco velmi cenného, co patří nejvyššímu šéfovi losangeleského podsvětí (Jeff Goldblum), který je zároveň i majitelem a zakladatelem hotelu Artemis. A ten si to rozhodně nenechá líbit.
  • Shodou okolností má tento majitel do hotelu brzy dorazit, protože je zraněný. Pochopitelně v doprovodu početné ochranky a nejmladšího syna.
  • Záhadná nájemná vražedkyně (Sofia Boutella – v loňské Mumii hrála hlavní mumii) plánuje něco nekalého, co zahrnuje porušení zavedených pravidel.
  • Před dveřmi hotelu se zjeví nečekaný návštěvník, kterého zřejmě Sestra odněkud zná.

Nepříjemné překvapení spočívá v tom, že žádná z těchto potenciálních zápletek se vyjma posledních zhruba patnácti minut nikdy pořádně nerozjede a celý film pozůstává převážně ze série několika expozic, v nichž se zdlouhavě představují jednotlivé postavy, a pak především z předlouhých rozhovorů každého s každým, které však ve většině případů nevedou k žádným uspokojivým pointám.

Hotel Artemis – Recenze

Třeba vedlejší postava namyšleného obchodníka se zbraněmi (Charlie Day) je nejukecanější ze všech a navíc je hrozně otravná, ale její existence přitom nemá v příběhu žádné opodstatnění (a není sama). Brutální demonstrace v ulicích jsou víceméně jen berličkou sloužící k tomu, aby se v hotelu mohlo sejít dost zraněných hostů najednou, žádnou jinou úlohu ve snímku nehrají. Především ale ve filmu není skoro žádná akce – celou dobu to sice vypadá, že všichni zdrženlivě vyčkávají a čekají na správnou příležitost, aby film mohl pozvolna vygradovat k obří závěrečné přestřelce, leč místo toho se na konci koná jen jedna mírně uspokojivá bitka v jedné úzké chodbě a jedno velice neuspokojivé, špatně natočené a zmatené pošťuchování před mřížemi (akční potenciál Davea Bautisty extrémně nevytěžen).

Režisér, scenárista a producent Drew Pearce přitom zřejmě neměl problém vymyslet zajímavé prostředí a dodat mu patřičnou potemnělou neo-noirovou atmosféru nebo napsat zajímavé postavy a obsadit je kvalitními a charismatickými herci. Akorát už pak nevěděl, co si s tím vším počít, a tak se pokusil o několik různých cest, avšak dokázal pořádně rozvést sotva jednu z nich – tu, která se věnuje hlavní hrdince filmu, Sestře. Ta je také ze všech postav zdaleka nejkomplexnější a nejlépe napsaná a je jí věnováno nejvíc času (a také je díky Jodie Foster nejlépe zahraná, byť je trochu záhada, proč si Jodie vybrala po pětileté herecké pauze roli zrovna v tomto béčkovém filmu, kde navíc vypadá nejméně o deset let starší, než ve skutečnosti je). Druhou nejlepší postavou je mafiánský boss Jeffa Goldbluma, který však do dění vstupuje příliš málo a příliš pozdě.

Hotel Artemis – Recenze

Jodie Foster, jejíž stylizovaný osobitý výkon je nakonec tím, co na celém filmu dokáže zaujmout zdaleka nejvíc, se dokonce povedlo být dobrá víceméně navzdory scénáři, který jí příliš nepomáhá a nutí ji hrát věci, které se hrají těžko – třeba ve výsledku zbytečný motiv úzkosti z otevřených prostor, kvůli němuž její hrdinka již 22 let neopustila podzemní prostory hotelu, a se kterým se ve filmu pracuje velmi chabě. To samé platí i o jejích vzpomínkách na minulost, zasazených do snímku poměrně hrubě. Hlavní nedostatek Hotelu Artemis nicméně spočívá v tom, že s tou paletou roztodivných postav vložených do výrazného prostředí Drew Pearce nedokázal rozehrát nic, co by mohlo stát za pozornost, možná tedy až na pár nápadů s 3D tiskárnou.

Co ze začátku zní jako zábavný akční thriller prošpikovaný třeskutými zápletkami, se po svižném úvodu s bankovním přepadením rychle překlopí do užvaněné vyčichlé konverzačky, jejíž tvůrce se víc soustředil na efektní vykreslení temné atmosféry a na přímočarou brutalitu zobrazovaného násilí než na strukturu příběhu a jeho vyprávění, a ani to nevykupuje žádnou akcí, která by teoreticky mohla být považována za přijatelnou satisfakci. John Wick je oproti tomu opravdu úplně jiná liga.



Žádné komentáře:

Okomentovat